Leczo - danie pochodzące z kuchni węgierskiej, jednak w Polsce stało się bardzo popularne.
Proste do przyrządzenia. Można powiedzieć, że leczo to danie jednogarnkowe.
Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka włóż 4 łyżki smalcu lub wlej olej rzepakowy.
2 KROK
Gdy olej się nagrzeje, dodaj cebulę. Smaż 5 min, następnie dodaj pokrojone pieczarki.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, kiełbasę pokrój według upodobania i dodaj do garnka.
3 KROK
Smaż wszystko 7 min. bez przykrycia.
Umyj pozostałe warzywa i pokrój je na 1 cm kawałki, a pomidory w mniejszą kostkę
4 KROK
Wszystkie warzywa przełóż do garnka dodaj przyprawy, wymieszaj. Możesz dodać 100 ml wody.
Przykryj garnek przykrywką i duś 25 min, co jakiś czas mieszając.
SMACZNEGO!