Twój sklep:
5
Szybkie dania
Leczo na bogato
Leczo - danie pochodzące z kuchni węgierskiej, jednak w Polsce stało się bardzo popularne. Proste do przyrządzenia. Można powiedzieć, że leczo to danie jednogarnkowe.
  • 30 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Kiełbasa Śląska Wędzarnia Białecki
    300 g
  • Cebula
    2 średnie szt.
  • Czosnek
    4 ząbki
  • Papryka czerwona
    3 szt.
  • Papryka zielona lub żółta
    1 szt.
  • Pomidor malinowy
    3 szt.
  • Pieczarki
    5 dużych szt.
  • Cukinia
    połowa
  • Smalec wyborowy
    4 łyżkji
  • Oregano
    2 łyżki
  • Papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra
    po 2 łyżki
  • Sól i pieprz
    po 1 łyżce

Kroki

  • 1 KROK
    Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka włóż 4 łyżki smalcu lub wlej olej rzepakowy.
  • 2 KROK
    Gdy olej się nagrzeje, dodaj cebulę. Smaż 5 min, następnie dodaj pokrojone pieczarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, kiełbasę pokrój według upodobania i dodaj do garnka.
  • 3 KROK
    Smaż wszystko 7 min. bez przykrycia. Umyj pozostałe warzywa i pokrój je na 1 cm kawałki, a pomidory w mniejszą kostkę
  • 4 KROK
    Wszystkie warzywa przełóż do garnka dodaj przyprawy, wymieszaj. Możesz dodać 100 ml wody. Przykryj garnek przykrywką i duś 25 min, co jakiś czas mieszając. SMACZNEGO!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku