Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Focaccia z pesto bazyliowym, pomidorkami i kozim serem
Niesamowity smak prosto z Włoch
  • 120 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Mąka Basia na pizzę włoską
    0,5 kg
  • Woda przegotowana
    350 ml
  • Cukier
    szczypta
  • Drożdże
    50 g
  • Ser kozi
    150 g
  • Pomidorki cherry
    8 szt.
  • Pesto zielone Barri
    12 łyżeczek
  • Bazylia, oregano, sól, pieprz
    wg uznania
  • Olej Kujawski
    0,5 szklanki

Kroki

  • 1 KROK
    Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, a do smaku bazylię i oregano. Do wysokiego naczynia, lub miseczki wlej przegotowaną ciepłą wodę. Rozkrusz drożdże ze szczyptą cukru i wymieszaj dokładnie. Drożdże powinny pracować 10 minut
  • 2 KROK
    Wlej rozrobione drożdże partiami do miski z mąką, dodaj olej, wyrób ciasto na stolnicy. Jeśli będzie klejące, dodaj mąki. Ciasto należy wyrobić na gładko około 10 minut. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrznięcia. Nakryj czystą ściereczką.
  • 3 KROK
    Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je raz jeszcze i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 4 KROK
    Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm, pokrój na kawałki mniej więcej 15x10 cm.
  • 5 KROK
    Dwa narożniki zwiń u góry, całość wysmaruj pesto, dodaj plasterki pokrojonych pomidorków i koziego sera.
  • 6 KROK
    Piecz do zarumienienia około 30 minut. w temp. 180°C. Z ciasta wyjdzie około 15 porcji foccaci. Smacznego!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku