Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, a do smaku bazylię i oregano.
Do wysokiego naczynia, lub miseczki wlej przegotowaną ciepłą wodę. Rozkrusz drożdże ze szczyptą cukru i wymieszaj dokładnie. Drożdże powinny pracować 10 minut
2 KROK
Wlej rozrobione drożdże partiami do miski z mąką, dodaj olej, wyrób ciasto na stolnicy. Jeśli będzie klejące, dodaj mąki. Ciasto należy wyrobić na gładko około 10 minut.
Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrznięcia. Nakryj czystą ściereczką.
3 KROK
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je raz jeszcze i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
4 KROK
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm, pokrój na kawałki mniej więcej 15x10 cm.
5 KROK
Dwa narożniki zwiń u góry, całość wysmaruj pesto, dodaj plasterki pokrojonych pomidorków i koziego sera.
6 KROK
Piecz do zarumienienia około 30 minut. w temp. 180°C.
Z ciasta wyjdzie około 15 porcji foccaci.
Smacznego!