Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Pasztet drobiowy Babci Heni
Idealny na kanapki, koniecznie z ogórkiem kiszonym.
  • 130 min czas przygotowania
  • 5 os. liczba osób
  • ocena
  • trudne
    poziom trudności

Składniki

  • Ćwiartka z kurczaka Twój Rzeźnik
    4 szt.
  • Wątróbka drobiowa Twój Rzeźnik
    25 dag
  • Jajka
    3 szt.
  • Marchewka
    2 szt.
  • Pietruszka
    1 szt.
  • Seler
    mały kawałek
  • Cebula
    1 szt.
  • Czosnek
    2 ząbki
  • estragon
    0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie
    0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa
    kilka ziaren
  • sól
    do smaku
  • Pieprz
    do smaku

Kroki

  • 1 KROK
    Z udek zdjąć skórę, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem i posmażyć na głębokiej patelni małej iości oleju. W trakcie smażenia dodać pokrojoną cebulę, następnie dodać warzywa pokrojone w dużą kostkę.
  • 2 KROK
    Dolać ok. 1/2 l wody. Dusić do miękkości. Następnie wyjąć z patelni udka i warzywa, w pozostałym wywarze ugotować wątróbkę.
  • 3 KROK
    Po wyjęciu wątróbki do reszty wywaru włożyć czerstwą bułkę, aby nasiąkła. Po wystygnięciu obrać od kości udka. Zmielić dwukrotnie mięso i wątróbkę, a raz warzywa i odciśniętą bułkę.
  • 4 KROK
    Dodać żółtka gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wymiszać. Jeśli masa jest za gęsta dodac pozostałość wody z duszenia. Dobrze wymieszać.
  • 5 KROK
    Włożyć do blachy(keksówka)wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i bułka tartą. Na wierzch pasztetu położyć wiórki masła.
  • 6 KROK
    Piec 1,5 godziny w temp. 170°C do zarumienienia. Smacznego !
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku