Z udek zdjąć skórę, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem i posmażyć na głębokiej patelni małej iości oleju.
W trakcie smażenia dodać pokrojoną cebulę, następnie dodać warzywa pokrojone w dużą kostkę.
2 KROK
Dolać ok. 1/2 l wody. Dusić do miękkości.
Następnie wyjąć z patelni udka i warzywa, w pozostałym wywarze ugotować wątróbkę.
3 KROK
Po wyjęciu wątróbki do reszty wywaru włożyć czerstwą bułkę, aby nasiąkła.
Po wystygnięciu obrać od kości udka. Zmielić dwukrotnie mięso i wątróbkę, a raz warzywa i odciśniętą bułkę.
4 KROK
Dodać żółtka gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wymiszać.
Jeśli masa jest za gęsta dodac pozostałość wody z duszenia. Dobrze wymieszać.
5 KROK
Włożyć do blachy(keksówka)wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i bułka tartą.
Na wierzch pasztetu położyć wiórki masła.
6 KROK
Piec 1,5 godziny w temp. 170°C do zarumienienia. Smacznego !