Do małej miski włóż suszone grzyby, zalej gorącą wodą i odstaw.
2 KROK
Dodaj oliwę z oliwek do garnka ustawionego na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj świeże, posiekane grzyby i gotuj przez 10 minut, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość.
3 KROK
Następnie dodaj czosnek i wymieszaj. Pozwól grzybom i cebuli smażyć się przez kolejną minutę lub dwie. Do garnka dodać suszone grzyby wraz z płynem z moczenia, uważając, aby nie pozostawić osadu.
4 KROK
Dodać bulion warzywny Winiary i gotować zupę przez 10-15 minut.
5 KROK
Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.
Podawać w dużych miskach, skropić oliwą z oliwek i natką pietruszki.
Można podać w dyni wcześniej podpieczonej.
Smacznego