Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Zupa-krem z grzybów leśnych
Idealna na zimowe popołudnia.
  • 60 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Grzyby leśne
    400 g
  • Suszone borowiki
    ¼ szklanki
  • Bulion warzywny
    1 l
  • Śmietana do zup 18% Koło
    ⅓ szklanki
  • Cebula
    1 szt.
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Pęczek natki pietruszki
    1 mały
  • Tymianek suszony Prymat
    ½ łyżeczki
  • Oliwa Olio di Sansa
    1-2 łyżki
  • Sól Kłodawska i Pieprz Kamis do smaku
    1 szczypta

Kroki

  • 1 KROK
    Do małej miski włóż suszone grzyby, zalej gorącą wodą i odstaw.
  • 2 KROK
    Dodaj oliwę z oliwek do garnka ustawionego na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj świeże, posiekane grzyby i gotuj przez 10 minut, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość.
  • 3 KROK
    Następnie dodaj czosnek i wymieszaj. Pozwól grzybom i cebuli smażyć się przez kolejną minutę lub dwie. Do garnka dodać suszone grzyby wraz z płynem z moczenia, uważając, aby nie pozostawić osadu.
  • 4 KROK
    Dodać bulion warzywny Winiary i gotować zupę przez 10-15 minut.
  • 5 KROK
    Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawać w dużych miskach, skropić oliwą z oliwek i natką pietruszki. Można podać w dyni wcześniej podpieczonej. Smacznego
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku