Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Smaczna Gęsina na Świętego Marcina
Przygotuj pyszny kulinarny przepis na Gęś pieczoną z ziemniakami, jabłkami i czerwoną kapustą.
  • 240 min czas przygotowania
  • 6 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Tusza z gęsi mrożona Animpol
    1 szt.
  • Kwaśne jabłka
    1,5 kg
  • Majeranek
    2 łyżeczki
  • Tymianek
    2 łyżeczki
  • Szałwia
    1 łyżeczka
  • Czosnek
    3 ząbki
  • Wódka lub brandy
    1 kieliszek
  • Sok z cytryny
    do natarcia gęsi
  • Ziemniaki
    1 kg
  • Sól
    według uznania

Kroki

  • 1 KROK
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Natrzyj gęś sokiem z cytryny.
  • 2 KROK
    Obierz czosnek, posiekaj go drobno, a następnie wymieszaj z solą i ziołami. Natrzyj gęś z zewnątrz i w środku tą mieszanką.
  • 3 KROK
    Umyj jabłka, kilka z nich przekrój na pół, a resztę na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  • 4 KROK
    Napełnij gęś ćwiartkami jabłek, a następnie zaszyj ją lub zepnij szpilkami.
  • 5 KROK
    Przełóż gęś do brytfanny lub gęsiarki, a następnie podlej ją wodą
  • 6 KROK
    Wstaw do pieca nagrzanego do 220°C Polej gęś alkoholem i przykryj naczynie.
  • 7 KROK
    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i piecz gęś przez 2 i 1/2 – 3 godziny, aż się dobrze zrumieni.
  • 8 KROK
    Obierz ziemniaki, pokrój je na ćwiartki i posyp solą oraz majerankiem. Dołóż je razem z połówkami jabłek do gęsi na 30 minut przed końcem pieczenia.
  • 9 KROK
    Gęś podawaj z pieczonymi ziemniakami, jabłkami z żurawiną i duszoną czerwoną kapustą.
  • 10 KROK
    Teraz możesz cieszyć się pysznym daniem, które na pewno zasmakuje Twoim gościom! Smacznego!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku