Niektóre przepisy powinny być proste, zgodnie z zamierzeniami natury, i zupa dyniowa jest jednym z takich dań. Naturalny smak dyni jest na tyle dobry, że potrzeba bardzo niewiele, aby przygotować piękną, kremową zupę o pełnym smaku.
W dużym garnku zeszklij na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
2 KROK
Dynię pokrój w kostkę wydrąż z nasion i wrzuć do garnka.
3 KROK
Dodaj także pokrojone ziemniaki. Posyp wszystko kurkumą dodaj imbir. Smaż wszystko, mieszając, przez ok. 6 minut.
4 KROK
Zmniejsz ogień do średniego.
Wlej do garnka gorący bulion, przykryj całość i gotuj przez 10 min.
5 KROK
Dodaj połowę puszki pomidorów. Gotuj dalej 5 minut.
6 KROK
Całość zblenduj.
7 KROK
Podawaj ze śmietanką i prażonymi pestkami dyni.
Przypraw delikatnie pieprzem i solą do smaku.
Idealne połączenie z Bułką kukurydzianą z Piekarni Białecki.
Smacznego!