Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Kremowa zupa dyniowa
Niektóre przepisy powinny być proste, zgodnie z zamierzeniami natury, i zupa dyniowa jest jednym z takich dań. Naturalny smak dyni jest na tyle dobry, że potrzeba bardzo niewiele, aby przygotować piękną, kremową zupę o pełnym smaku.
  • 60 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Dynia gomez (po obraniu)
    500 g
  • Ziemniaki (Ziemniak Ziomek)
    240 g
  • Masło Polskie ekstra Mlekovita
    24 g
  • cebula
    1 szt.
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Kurkuma w proszku
    1 łyżeczka
  • Świeży starty imbir
    1 łyżeczka
  • Pomidory krojone bez skórki
    1/2 puszki
  • Bulion
    1 i 1/2 szklanki
  • Śmietanka Łaciata do zup i sosów 18%
    do smaku

Kroki

  • 1 KROK
    W dużym garnku zeszklij na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
  • 2 KROK
    Dynię pokrój w kostkę wydrąż z nasion i wrzuć do garnka.
  • 3 KROK
    Dodaj także pokrojone ziemniaki. Posyp wszystko kurkumą dodaj imbir. Smaż wszystko, mieszając, przez ok. 6 minut.
  • 4 KROK
    Zmniejsz ogień do średniego. Wlej do garnka gorący bulion, przykryj całość i gotuj przez 10 min.
  • 5 KROK
    Dodaj połowę puszki pomidorów. Gotuj dalej 5 minut.
  • 6 KROK
    Całość zblenduj.
  • 7 KROK
    Podawaj ze śmietanką i prażonymi pestkami dyni. Przypraw delikatnie pieprzem i solą do smaku. Idealne połączenie z Bułką kukurydzianą z Piekarni Białecki. Smacznego!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku