Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Żur kleczewski
Najlepszy tradycyjny żur.
  • 60 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki

  • Boczek wędzony Twój Rzeźnik
    30 dag
  • Biała kiełbasa Wędzarnia Białecki
    2 szt.
  • Jaja kurze Pytlas
    2 szt.
  • Żur kleczewski
    300 ml
  • Chrzan tarty
    1 łyżeczka
  • Pietruszka
    1 szt.
  • Marchew
    1 szt.
  • Seler
    1/4 małego
  • Ziemniaki
    2 szt.
  • Sól, pieprz, majeranek
    do smaku
  • Ziele angielskie
    4 ziarna
  • Liść laurowy
    3 szt.

Kroki

  • 1 KROK
    Pietruszkę, marchew, seler i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  • 2 KROK
    Do garnka wlej 1,5 wody i gotuj wędzony boczek do jego miękkości. Ugotowany boczek wyjmij, a do garnka włóż pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe.
  • 3 KROK
    Boczek pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także dodaj majeranek.
  • 4 KROK
    W między czasie sparz białą kiełbasę i ugotuj jajka na twardo. Gdy warzywa będą miękkie, wlejy wymieszany żur kleczewski do garnka.
  • 5 KROK
    Gotowy żurek podaj z jajkiem i pokrojoną w plastry białą kiełbasą. Smacznego!!!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku