Sycący pieróg z farszem jak na pizzy. To danie zyskuje coraz większą popularność.
My zrobiliśmy je z naszych z wyrobów, które sami produkujemy, lub oferujemy w naszych sklepach.
Do wysokiego naczynia przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier i zamieszaj.
2 KROK
W kolejnym naczyniu zrób zaczyn - wymieszaj drożdże z ciepłą wodą.
3 KROK
Dodaj zaczyn oraz oliwę do mąki i wyrób ciasto tak, aby nie miało grudek. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj mąki.
4 KROK
Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5 KROK
Cebulę pokrój w kostkę, i zeszklij na patelni.
6 KROK
Następnie w paski pokrój szynkę, a pieczarki w kostkę.
Dodaj do zeszklonej cebuli.
7 KROK
Gdy składniki się podsmażą, przypraw farsz solą pieprzem bazylią i oregano. Odstaw do ostygnięcia
8 KROK
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
9 KROK
Po wyrośnięciu ciasta wyrób je raz jeszcze i podziel na 10 równych części.
10 KROK
Każda część odpowiada 1 pierogowi. Rozwałkuj ciasto na kształt koła (jak na pizzę). Ciasto powinno być cienkie, ale na tyle by się nie rwało przy zawijaniu w pieroga.
11 KROK
Na "placku" rozsmaruj passatę, posyp ziołami, dodaj żółtego startego sera i nałóż farsz na jego jednej połowie.
12 KROK
Brzegi pieroga dobrze zaciśnij lub zagnieć widelcem. Możesz także je skręcić.
Wierzch pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem
13 KROK
Calzone włóż do piekarnika nastawionego na 210 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz około 15-20 min
Smacznego!