Twój sklep:
5
Z naszej oferty
Włoskie Calzone z polskim akcentem
Sycący pieróg z farszem jak na pizzy. To danie zyskuje coraz większą popularność. My zrobiliśmy je z naszych z wyrobów, które sami produkujemy, lub oferujemy w naszych sklepach.
  • 120 min czas przygotowania
  • 4 os. liczba osób
  • ocena
  • łatwe
    poziom trudności

Składniki na ciasto

  • Mąka tortowa Młyn Kraszewice
    ponad 2,5 szklanki
  • Ciepła woda
    1 szklanka
  • Ekstra oliwa z oliwek Helcom
    2 łyżki
  • Drożdże Babuni
    50 g
  • Cukier
    0,5 łyżeczki
  • Sól
    1 płaska łyżeczka
  • Jajko
    1 sztuka

Składniki na farsz

  • Ser Maasdam Lumiko
    300 g
  • Cebula
    1 średnia szt.
  • Pieczarki
    10 szt.
  • Szynka biała parzona Wędzarnia Białecki
    15 plastrów
  • Oregano
    2 szczypty
  • Bazylia
    2 szczypty
  • Sól, pieprz
    wg uznania
  • Olej Jedyny Szefa
    2 łyżeczki
  • Passata Rustica
    200 ml

Kroki

  • 1 KROK
    Do wysokiego naczynia przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier i zamieszaj.
  • 2 KROK
    W kolejnym naczyniu zrób zaczyn - wymieszaj drożdże z ciepłą wodą.
  • 3 KROK
    Dodaj zaczyn oraz oliwę do mąki i wyrób ciasto tak, aby nie miało grudek. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj mąki.
  • 4 KROK
    Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 5 KROK
    Cebulę pokrój w kostkę, i zeszklij na patelni.
  • 6 KROK
    Następnie w paski pokrój szynkę, a pieczarki w kostkę. Dodaj do zeszklonej cebuli.
  • 7 KROK
    Gdy składniki się podsmażą, przypraw farsz solą pieprzem bazylią i oregano. Odstaw do ostygnięcia
  • 8 KROK
    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 9 KROK
    Po wyrośnięciu ciasta wyrób je raz jeszcze i podziel na 10 równych części.
  • 10 KROK
    Każda część odpowiada 1 pierogowi. Rozwałkuj ciasto na kształt koła (jak na pizzę). Ciasto powinno być cienkie, ale na tyle by się nie rwało przy zawijaniu w pieroga.
  • 11 KROK
    Na "placku" rozsmaruj passatę, posyp ziołami, dodaj żółtego startego sera i nałóż farsz na jego jednej połowie.
  • 12 KROK
    Brzegi pieroga dobrze zaciśnij lub zagnieć widelcem. Możesz także je skręcić. Wierzch pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • 13 KROK
    Calzone włóż do piekarnika nastawionego na 210 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz około 15-20 min Smacznego!
poznaj nas
Dołącz do nas na Instagramie i Facebooku